IES Soler celebra el seu 80 aniversari

IES Soler celebra el seu 80 aniversari

“Ens hem consolidat com a referent sòlid en l’àmbit de la calor elèctric per a processos industrials de gran escala”

La revista OilGas ens destaca en la seva última edició, celebrant els nostres 80 anys de passió i excel·lència en electrificació i seguretat industrial.

Enguany IES Soler celebra el seu 80 aniversari com una empresa destacada a nivell nacional i internacional en els camps d’Electrificació per a Processos de Calor Elèctric i Seguretat Industrial. L’empresa va ser establerta seguint la filosofia del seu fundador, Joan Soler Torroella, i va experimentar un creixement significatiu amb la participació dels seus fills, Joan i Jordi Soler Moradell. En l’actualitat, l’empresa s’ha consolidat amb la tercera generació, mantenint un sòlid compromís amb l’excel·lència, fonamentat en la flexibilitat, la innovació i la curiositat constant per a qüestionar i millorar en tots els aspectes.

Joan Ignasi i Jordi Soler Vilà representen la tercera generació en la companyia. Aquest reeixit tàndem ha demostrat la seva vàlua durant més de 15 anys de compromís al capdavant del negoci familiar.

Amb una personalitat aventurera i dinàmica, tots dos germans comparteixen una gran passió per l’esport i la naturalesa. És la seva via de fuita, la manera de desconnectar del dia a dia i recarregar piles. Submergir-se en l’activitat física els buida la ment, els rejoveneix i els deixa llestos per a afrontar nous desafiaments.

Joan Ignasi, afirma “Soc un apassionat del món sobre rodes”, gaudeix amb tot el relacionat amb vehicles de rodes: bicicletes, motocicletes, automòbils. Tal és la seva afició que ho ha portat a exercir en el seu temps lliure com mànager d’un gran amic i corredor de ral·lis i fins i tot a participar en la *Titan *Desert, una competència de ciclisme que travessa el desert del Sàhara al Marroc.

Per part seva, Jordi és un àvid excursionista que adora escalar muntanyes i superar desafiaments en la naturalesa i un gran aficionat a la fotografia. “He tingut l’oportunitat de conquistar fins a dia d’avui més de 350 pics –assenyala–, una experiència que m’ha brindat innombrables aventures i moments memorables en plena naturalesa.”

En aquesta entrevista, els germans Soler ofereixen als lectors de OILGÁS un recorregut per la història de la companyia i comparteixen els seus plans per a continuar creixent, al costat dels seus clients, en el marc de la descarbonització industrial.

En 2023 IES Soler celebra el seu 80 aniversari. Ens agradaria conèixer com van ser els inicis de la companyia i la seva evolució fins avui.

Som una empresa familiar que va sorgir amb l’objectiu de fabricar resistències elèctriques per a la reparació de petits electrodomèstics i equips de calefacció industrial, amb la missió de millorar la qualitat de vida de les persones i les empreses que havien sofert les conseqüències de la Guerra Civil.

Ens presentem sota la marca IES SOLER, una companyia arrelada profundament a la comarca del Maresme, i ens coneixen de manera més informal com ‘Les Elèctriques de *Canet’. Aquesta denominació sorgeix de l’estreta relació que mantenim amb la comunitat local, ja que la gran majoria de la nostra plantilla prové de *Canet de mar i els seus voltants. Aquest enfocament, que ens esforcem per mantenir, no sols reforça la identitat de la nostra empresa a la regió, sinó que també crea un ambient laboral pròxim i familiar.

Transcorreguts 80 anys i tres generacions, podem afirmar que ens hem consolidat com a referent sòlid en l’àmbit de la calor elèctric per a processos industrials de gran envergadura dins de sectors industrials tan complexos com el gas&petroli, metal·lúrgic, químic, processos de gas natural, energètic, entre altres. En els últims vint anys, hem experimentat una transformació molt significativa en tots els aspectes!

El mercat ens ha exigit un canvi de model de negoci, i hem decidit apostar de ple per l’evolució dels nostres productes i per l’expansió internacional. El focus està ara a proporcionar solucions integrals, més complexes i amb majors exigències.

Com és la proposta de valor que distingeix a IES Soler com a empresa de referència en l’àmbit industrial?

La nostra proposta de valor consisteix a aportar la nostra àmplia experiència en el sector recolzant al client en totes les etapes, des del disseny fins a la posada en marxa, en qualsevol part del món. La flexibilitat és el nostre compromís constant, assegurant que cada client rebi un suport personalitzat que s’adapti a les seves necessitats específiques.

Amb una estratègia de distribució ben establerta, connectem directament amb enginyeries i magatzems de material elèctric per a posar a la disposició dels nostres clients productes de qualitat. Aquesta xarxa global de distribució ens permet complir amb les demandes i expectatives d’un mercat divers i dinàmic, consolidant la nostra posició com a proveïdors en solucions de calor industrial a nivell mundial.

Continuem ferms en la nostra filosofia original: donar solucions completes en calor elèctric i seguretat industrial sense fer-nos fallida.

En aquesta proposta de valor, l’equip humà d’IES Soler és clau per a prestar un servei integral a la mesura de les necessitats de cada client. Com és l’equip que integra la companyia? Quins valors essencials destacarien en aquest àmbit?

L’equip humà que forma la companyia es caracteritza per ser una mescla d’experiència i joventut, la qual cosa enriqueix la dinàmica de treball i la capacitat d’adaptació a les canviants necessitats del sector industrial.

El que una empresa busca en els seus treballadors és un conjunt de valors fonamentals: professionalitat, compromís, treball en equip, creativitat, desenvolupament professional, respecte i responsabilitat social i ambiental. Aquests són bàsics per a mantenir un ambient de treball positiu i productiu en l’empresa, així com per a impulsar el seu èxit a llarg termini en el sector industrial. Reconeixem que aquesta tasca no és senzilla, ja que els recursos humans són intrínsecament singulars i valuosos en la seva diversitat i aportació individual.

Comptem amb aproximadament cinquanta empleats, exercint rols especialitzats en producció, enginyeria i tècnica en la nostra oficina central, així com personal dedicat a labors administratives i vendes. Aquesta diversitat de talents i habilitats són un pilar fonamental en la nostra filosofia empresarial. Actualment comptem amb una saludable mescla de joventut i experiència, som una família, tiro que enriqueix les dinàmiques de treball i les capacitats d’adaptació als constants canvis i necessitats del sector.

Des del punt de vista de la tecnologia ens agradaria conèixer més a fons el portfoli d’equips de calor elèctric i seguretat industrial que fabrica i comercialitza IES Soler.

Quant a la nostra principal activitat, l’oferta de solucions de Calor Elèctric industrial abasta des d’escalfadors simples per a l’escalfament d’oli fins a sistemes avançats d’escalfament de vapor dissenyats per a processos industrials complexos. Fa un parell de dècades, l’empresa va apostar per la fabricació d’equips d’alt valor afegit, oferint un servei integral. A través d’un meticulós procés de disseny recolzat per programes de càlcul avançats, fabriquem resistències i agreguem valor al conjunt: dipòsits a pressió, bombes, armaris de control a tiristors per a la regulació del procés, tot preinstal·lat i interconnectat en un *skid llest per al seu desplegament en planta. A més, responent a la demanda, oferim serveis de posada en marxa en plantes situades en qualsevol part del món.

Tot aquest procés exigeix i es realitza sota els més alts estàndards de qualitat i està recolzat per certificacions, com ISO9001, ISO14001, ATEX, IECEx, CE, ASME, EN15085. Entre els equips més comuns amb els quals treballem es troben els escalfadors amb brida, els bescanviadors i les bateries de calor elèctric, entre altres.

Dins de la nostra destacada gamma de productes de senyalització, ressaltem els avisadors acústics i lluminosos dissenyats específicament per a la indústria, així com sistemes de senyalització d’obstacles aeris i senyalització marítima. Així mateix, oferim solucions de seguretat d’alta qualitat en sistemes d’avís a la població, recolzades per tècnics especialitzats i un potent programari per a realitzar estudis acústics. En conjunt, busquem proporcionar solucions integrals que no sols compleixen amb els estàndards més exigents, sinó que també asseguren la seguretat i confiança dels nostres clients.

En vuit dècades de vida la companyia ha expandit la seva activitat en nombrosos països Com ha estat l’experiència? En quins mercats opera la companyia?

La nostra companyia ha forjat un viatge impressionant, expandint les seves operacions al llarg de nombrosos països. L’experiència ha estat un recorregut marcat per una evolució constant i adaptació als desafiaments canviants del mercat internacional.

La incursió en l’exportació va començar fa més de 40 anys, quan decidim portar els nostres productes més enllà de les fronteres nacionals. El nostre primer pas va ser cap a Cuba en la dècada dels 70. En els anys 80, abans de la formació de la Comunitat Econòmica Europea, vam establir una presència pròpia a París, des d’on coordinàvem la distribució dels nostres productes. En aquells temps, l’exportació era un desafiament laboriós, amb barreres logístiques i la necessitat d’establir connexions directes amb els clients.
La globalització i les noves tecnologies han transformat radicalment aquest panorama. La comunicació a través de plataformes ha simplificat enormement les nostres operacions, encara que ens ha desafiat a elevar constantment els nostres estàndards, ja que la competència també ha aprofitat aquests avantatges.

En l’actualitat, el 45 per cent de la nostra facturació prové de mercats internacionals, abastant més de 40 països a tot el món. El nostre enfocament ha consolidat sòlides arrels a Europa i l’Orient Mitjà, posicionant-nos com a actors destacats en aquests mercats. Aquest èxit no sols reflecteix la nostra capacitat per a adaptar-nos a un món interconnectat, sinó també la nostra ferma dedicació a la innovació i la diferenciació, elements clau que ens impulsen a progressar en un entorn empresarial cada vegada més competitiu.

En quins projectes estan treballant actualment? Pot nomenar alguna referència de la qual IES Soler estigui especialment orgullosa?

En aquest moment, ens trobem immersos en diversos projectes centrats en la descarbonització, un desafiament crucial en el panorama actual. La transició cap a fonts d’energia més netes és una prioritat, i estem liderant esforços per a assessorar empreses en la reducció de la seva dependència de combustibles fòssils. La nostra contribució radica en el desenvolupament d’equips de calor elèctric industrial, impulsats per energies netes, que reemplacen eficaçment els processos alimentats amb combustibles fòssils, permetent a les empreses disminuir la seva petjada de carboni.

En línia amb el nostre compromís amb les energies renovables, participem activament en projectes d’escalfament de sals foses per a l’emmagatzematge d’energia. Aquests projectes són vitals per a l’avanç de les energies renovables, permetent la utilització d’energia tant de dia com de nit. A més, ens involucrem en projectes experimentals per a abordar els desafiaments relacionats amb l’emmagatzematge i transport de l’hidrogen, una solució crucial en el camí cap a un mercat d’hidrogen més ampli.
També hem estès la nostra presència a sectors en creixement com el del gas, participant en la construcció de plantes de regasificació LNG a Europa.

Entre els nostres projectes més destacats, ens enorgulleix esmentar la instal·lació de bescanviadors de calor elèctric en el marc del projecte ITER. Aquest ambiciós projecte, amb una inversió de 24.000 milions d’euros i la col·laboració de més de 20 països, cerca crear una planta nuclear experimental en el sud de França per a obtenir energia mitjançant la fusió nuclear. La nostra participació en la creació de “un petit sol en la terra” tal com s’expressa en la descripció del projecte, és una fita que destaca el nostre compromís amb la innovació i el progrés en l’avantguarda de la tecnologia.

Un altre curiós projecte, per exemple, involucra la instal·lació d’una sèrie d’aerotermos elèctrics industrials, fa a penes uns mesos, en l’Observatori Ànima situat a més de 5.000 metres d’altura en el desafiador desert de *Atacama, a Xile. La capacitat dels nostres equips per a operar eficaçment en aquest entorn extrem demostra la seva fiabilitat i rendiment fins i tot en condicions desafiadores i remotes. Estem orgullosos de contribuir a la recerca pionera que es duu a terme en aquest racó únic del planeta, ni més ni menys que descobrir formes de vida en l’univers!

En referència a la divisió de seguretat, ens fa especial il·lusió ressaltar el nostre treball en el Sistema d’Abalisament OACI per a les tres xemeneies del Besós a Barcelona. Aquest projecte va consistir en el disseny i subministrament de balises de senyalització per a obstacles aeris, un sistema complex desenvolupat conforme als rigorosos requisits de servituds aeronàutiques establerts per l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). L’objectiu principal va ser prevenir possibles accidents en la rodalia d’un aeroport, heliport o aeròdrom.

La indústria oil & gas està immersa en un cicle de transformació tecnològica per a aconseguir la neutralitat de les seves emissions De quina manera està contribuint IES Soler en aquest procés de descarbonització?

En efecte, la indústria està adoptant mesures significatives per a reformar les seves operacions i tecnologies amb l’objectiu de contribuir així en la lluita contra el canvi climàtic i promoure la sostenibilitat a llarg termini. Aquest compromís implica una sèrie d’accions i enfocaments, i en aquest sentit IES està desenvolupant una sèrie d’iniciatives per a abordar aquest desafiament i contribuir, a més, en la disminució de la petjada de carboni dels nostres clients.

  • Eficiència energètica: Implementem mesures d’eficiència energètica en totes les etapes de producció i operacions per a reduir el consum d’energia i, en conseqüència, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.
  • Reducció d’emissions en la cadena de subministrament: Col·laborem estretament amb proveïdors que comparteixen el nostre compromís amb la sostenibilitat. Des de l’adquisició de matèries primeres fins al lliurament dels nostres productes, prioritzem la col·laboració amb proveïdors locals i del territori. Fomentem la reutilització de materials i la implementació de tecnologies més sostenibles en la gestió de residus.
  • Mobilitat sostenible: Optimitzem el transport amb pràctiques més eficients, com l’agrupació d’enviaments. Incorporant la jornada laboral continuada ajudant a reduir desplaçaments.
  • Recerca i desenvolupament: Realitzem inversions en R+D per a desenvolupar tecnologies i pràctiques per a optimitzar processos i operacions, contribuint així de manera efectiva a la reducció d’emissions.
  • Compliment de regulacions ambientals: IES s’adapta a regulacions i estàndards cada vegada més estrictes relacionats amb les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i la gestió de residus. Certificacions de sostenibilitat com l’ISO 14001.
  • Formació, educació i sensibilització: Capacitem, informem i formem als empleats i parts interessades en pràctiques sostenibles i en la importància de la descarbonització. Recordant que cada petita acció compta i que la suma d’esforços individuals pot marcar una gran diferència en la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització.

Respecte als nous vectors energètics com el biometà, l’hidrogen, els ressò combustibles de segona generació, etc. Quina és l’aposta de la companyia?

Com hem comentat anteriorment, la visió de la nostra companyia s’alinea amb l’àmplia gamma de sectors relacionats amb la descarbonització en els quals estem treballant activament. Des de l’energia solar i eòlica fins a l’emmagatzematge d’energia, la fusió nuclear i l’hidrogen, estem compromesos amb diverses àrees que conformen el futur energètic sostenible.

En particular, en aquests moments l’aposta és millorar el nostre parc industrial, centrant-nos en la implementació de panells fotovoltaics. Donada la nostra privilegiada ubicació, a tan sols 40 quilòmetres al nord de Barcelona i en les proximitats de la mar Mediterrània, considerem que aprofitar la potència del sol és essencial per a la captació i generació d’energia neta.

Aquest projecte es troba en una etapa avançada de desenvolupament, i anticipem la seva execució al llarg del 2024. Amb aquesta iniciativa, busquem no sols maximitzar la nostra eficiència energètica sinó també contribuir activament a la transició cap a fonts d’energia més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

Finalment, ens agradaria conèixer més a fons els plans i les línies de creixement d’IES Soler per als pròxims anys.

Des que la tercera generació va assumir la gestió de la companyia, la nostra prioritat ha estat clara: treballar per a oferir als nostres clients serveis complets amb productes i solucions cada vegada més valuoses en el nostre sector, basades en la nostra experiència i en la innovació contínua.

En els últims anys, també hem posat més èmfasi a portar el nostre reeixit model de negoci, reconegut pels nostres clients a nivell nacional, a l’àmbit internacional.

En resum, els nostres objectius clau per al futur són: proporcionar un servei de qualitat, generar constantment valor afegit i expandir-nos de manera decidida a nivell internacional. Estem compromesos a continuar creixent i evolucionant per a aconseguir les nostres metes i mantenir-nos a l’avantguarda de la indústria.

>> Dona un cop d’ull a la celebració dels 75 anys