Les solucions de calor industrial i el seu benefici per al medi ambient

Les solucions de calor industrial i el seu benefici per al medi ambient

En el context del Pacte Verd Europeu, la UE s’ha fixat, amb la Legislació Europea sobre el Clima, l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica d’aquí a 2050. Per a això, al llarg dels pròxims anys és fonamental treballar per a reduir els nivells actuals d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle en almenys un 55% per a l’any 2030.

La crisi provocada per la pandèmia va suposar un parèntesi de gairebé dos anys, però des de finals de 2021 tornem a veure un repunt de les emissions.

A IES Soler som conscients d’aquest important canvi i de la necessitat a la qual s’enfronten molts dels nostres clients: la transició de processos amb combustibles fòssils a renovables.

Un dels nostres objectius com a empresa és ajudar i ser un generador important d’aquest canvi, d’aquí el nostre compromís des de fa 75 anys treballant per a oferir solucions de calor per a diferents sectors d’enginyeria com l’energia, indústria i transport, entre molts altres. A través del disseny, fabricació i implementació de solucions de calor elèctrica i seguretat industrial, desenvolupem projectes adaptats a les necessitats de cada client..

Quin producte té una major demanda?

Entre l’àmplia gamma de solucions de calor que tenim en el mercat (escalfadors d’immersió, per a aire, bescanviadors de calor elèctrica, escalfadors per a bidons, calefaccions per al sector pecuari…) destaca com un dels nostres productes estavella l’escalfador en línia o de circulació per a diferents processos.

En aquest sistema de calefacció no es requereix cap mena de combustió interna, la qual cosa elimina riscos com les explosions i la intoxicació per monòxid de carboni. Una altra dels avantatges és que elimina una gran part dels problemes de manteniment de l’ús d’aquestes màquines.

A més, al no haver-hi radiadors, no sols s’evitaran els problemes de fugides o rebentades, sinó que també hi haurà menys risc de danys en les propietats. Tots aquests factors fan que els escalfadors elèctrics siguin respectuosos amb el medi ambient, protegint la salut dels treballadors i de les zones circumdants de la fàbrica o planta.

D’altra banda, l’ús d’un sistema de calefacció elèctrica és molt versàtil ja que poden utilitzar-se en gairebé qualsevol indústria

Quins passos segueix un projecte d’enginyeria?

Des d’IES Soler acompanyem als nostres clients des del disseny conceptual fins a l’execució final. En una primera fase, es recullen les dades tècniques del client, es consideren les opcions disponibles i s’avaluen els pros i els contres.

Les opcions per al nou producte poden avaluar-se en funció del cost, la qualitat, la satisfacció en el compliment dels criteris d’enginyeria, entre altres variables.

Des de les nostres oficines d’enginyeria s’elabora la proposta tècnica, llavors l’oficina comercial elabora un proposta tècnica i econòmica als nostres clients amb un disseny detallat.

Una vegada rebem la comanda del nostre client, llavors s’elaboren plans de disseny detallat per a la posterior aprovació del client, a partir d’aquest moment comencem els processos d’apilament i fabricació dels equips donant inici al projecte.

Acabada la producció es procedeix amb la fase de verificació per part del nostre departament de qualitat (encara que en tot el procés de fabricació hi ha punts de comprovació per a qualitat), aquí es fa un exhaustiu control de qualitat amb les proves d’acceptació en fàbrica (FAT) i encara que no són obligatòries són al nostre entendre bàsiques per a poder comprovar i certificar el bon funcionament de l’equip, i ens ajuden a garantir la qualitat dels nostres productes i serveis.

En alguns casos aquestes proves finals es fan amb el client o empreses certificadors externes exigides pel client.

Finalment es procedeix amb el procés d’embalatge amb sistemes contrastats de fixació i conservació perquè l’enviament posterior garantizi el millor trasllat possible, el servei logístic s’encarrega d’implementar i de donar suport als nostres clients en funció al Incoterm contractat.

Per acabar, també sota demanda, podem oferir la posada en marxa dels equips en planta en qualsevol part del món, on la seva funció principal és la d’inspeccionar els equips ja instal·lats pel client i recolzar en qualsevol aspecte d’enginyeria per a garantir que s’ha instal·lat correctament i funciona degudament.

Depenent del projecte, la durada des del seu inici pot variar substancialment. En general, els equips més simples tenen una durada mínima de 2 mesos, no obstant això, alguns han arribat als 6 mesos.

    > Veure catàleg de projectes de calor industrial

Com ajudem als nostres clients i al medi ambient?

Les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI) van augmentar un 5,9% durant 2021 i un 14% en els cinc primers mesos de 2022, segons dades de l’Informe ‘Emissions Gasos d’Efecte d’hivernacle 2022’ presentat per l’Observatori de la Sostenibilitat. Hi ha, doncs, moltes raons per a ser partícips del canvi. No sols les multes i els impostos a les empreses derivats de les emissions de CO2 haurien de ser una raó suficient per a aconseguir l’objectiu sinó també els beneficis i el cost d’utilitzar altres energies renovables.

En un context a nivell mundial en el qual s’esgoten les reserves de petroli i gas, els experts diuen que caldrà esperar per a notar una baixada en el preu. Per tant, l’opció d’utilitzar els escalfadors elèctrics va en augment. Tenen una eficiència del 100% pel que estan dins del grup dels millors sistemes nets en processos d’escalfament i, en ser elèctrics, no precisen de petroli o gas per al seu funcionament pel que són la solució idònia per a ajudar a la tan necessària disminució de gasos d’efecte d’hivernacle.

Es poden alimentar per mitjà d’energies netes (solar, hidràulica, eòlica, etc.) que són renovables i les més abundants del planeta. A més, l’eficiència energètica d’aquests productes també ajuda al medi ambient. Quan s’utilitza menys energia, es contribueix a reduir la petjada de carboni. I quan emprem fonts d’energia renovables, estem reduint la dependència dels combustibles fòssils. Això és important no sols per al medi ambient, sinó també per a les futures generacions que heretaran el planeta.

El nostre compromís amb el medi ambient és també la nostra certificació ISO-14001, ja que impulsem accions per a reduir els impactes ambientals que produeix la nostra activitat així com reduir els consums energètics optimitzant tant el disseny com els processos productius.