Front Marítim del Besòs | Sector Aeronàutica

Sistema d’abalisament OACI per a les Tres Xemeneies del Besòs, Barcelona

DSC06805

Disseny i subministrament d’un complert sistema d’abalisament OACI per a les Tres Xemeneies del Besòs, Barcelona

IES ha conclòs en 2022, després de mesos de dur treball, el subministrament i posada a punt d’un sistema complet format per 21 balises d’obstacles de mitja intensitat DUAL tipus A/C i 21 balises de mitja intensitat tipus C de la marca LUX SOLAR, connectades totes a 3 panells de control amb GPS, per a poder adequar correctament les instal·lacions de les Tres Xemeneies, sobre la base dels requeriments de servituds aeronàutiques de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA).

Aquestes balises de senyalització per a obstacles aeris són necessàries d’acord amb les normatives internacionals (ICAO/FAA), per a la correcta visibilitat de xemeneies i altres obstacles de gran altura, situats en zones de servituds aeronàutiques per a evitar accidents en les proximitats d’un aeroport, heliport o aeròdrom. En aquest cas era necessària aquesta actualització atès que les balises anteriors mancaven de la intensitat suficient (eren de baixa intensitat) i les Tres Xemeneies són estructures de 201 metres d’elevació.

Les Tres Xemeneies són un conjunt emblemàtic i històric de l’antiga Central Tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Són una de les estructures més altes de tota la zona metropolitana de Barcelona. Actualment desmantellades, i a l’espera de convertir-se en punt neuràlgic d’un nou barri, una de les majors operacions urbanístiques de la ciutat.

Sector:
Aeronàutica
Requeriments:
Sistema d'abalisament OACI de quatre nivells compost per:
3x balises duals de mitja intensitat tipus AC (blanc intermitent de dia i vermell fix de nit) en la part superior de cada xemeneia
4x balises duals de mitja intensitat tipus AC (blanc intermitent de dia i vermell fix de nit) en la cota intermèdia
3x balises de mitja intensitat tipus C (vermell fix) en el nivell 3/4
4x balises de mitja intensitat tipus C (vermell fix) en el nivell 1/4
Totes elles (14 en total) connectades a un panell de control IP66 dissenyat especialment per al projecte. Aquests requeriments van ser els especificats en l'acord previ favorable que AESA va lliurar al client.
El canvi de llum blanca a llum vermella es realitza automàticament per cada panell de control, gràcies a uns sensors crepusculars amb GPS instal·lats, durant l'alba i el capvespre. En la fotografia adjunta, es pot veure el moment exacte del canvi de llum blanca diürna (dos nivells) a llum vermella nocturna (4 nivells).
Solucions:
Les balises subministrades de LUX SOLAR (Itàlia) són de la més alta qualitat del mercat i compten amb totes les certificacions i homologacions actuals, incloent-hi el reglament OACI annex 14, i disposen d'IP66 i cos d'alumini, resistents a la intempèrie i amb circuit de LEDS amb uneixes 100.000 hores de vida útil. La intensitat lumínica és de 20.000 Cd en manera dia (blanc) i 2.000 Cd en manera nit (vermell). El panell de control personalitzat inclou un sensor crepuscular que commuta automàticament dia/nit, proteccions per sobretensions, GPS per a sincronitzar els flaixos i alarmes/leds indicadors d'estat i fallada, entre altres elements de control i monitoratge remot.
Resultat:
IES SOLER, com a especialista a oferir solucions d'abalisament d'obstacles als seus clients, ha dissenyat juntament amb LUX SOLAR la proposta tecnicoeconòmica i ha subministrat el material al client, a més de donar suport a l'instal·lador durant la posada en marxa. També ha prestat un complet assessorament tècnic-comercial pre i postvenda i tots els certificats i documentació necessària i requerida. Actualment, les Tres Xemeneies ja llueixen el nou sistema d'abalisament homologat.
Sobre el Client:
Front Marítim del Besòs, una societat formada per diverses empreses entra les que destaquen Metrovacesa i Endesa, i és propietària dels terrenys on se situen actualment les Tres Xemeneies.
La venda d'aquesta operació va ser realitzada a través de Suministradora del Vallès, distribuïdor de FEGIME, i amb el qual IES col·labora activament per la zona. És una empresa especialitzada en la distribució de material elèctric per a instal·ladors professionals en indústries i habitatges. Nascuda en 1950 com una petita botiga de 70 m², actualment ofereix un ampli catàleg de productes en dos punts de venda (Sabadell i Barcelona) amb una superfície de més de 7.000 m².
La difícil instal·lació del sistema, a causa de l'esmentada altura i estat de les instal·lacions existents, ha estat realitzada amb èxit per Erik Lorente Hernández, un instal·lador referent de Barcelona en treballs en altura.
Notícies relacionades:

Galeria del projecte d’Enginyeria

Necessites una solució a mida?
T’ajudem

Envia’ns la informació i ens posarem en contacte al més aviat possible.

  Nom *

  Telèfon

  Email *

  Empresa *

  Càrrec *

  País *

  Sector

  Missatge

  He llegit, entenc i accepto la política de privacitat